http://levantabioshop.blogspot.gr/

11 Δεκ 2011

ΠΡΟΠΟΛΗ

πράσινη πρόπολη 38,35€ ,
ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ 50% 12,00€



Όλα τα προϊόντα της μέλισσας, άλλα λιγότερο και άλλα περισσότερο, είναι φαρμακευτικά. Πολλές φορές όμως η υπερβολή στη διαφήμισή τους, οι ελλιπείς γνώσεις μας, η διαφορετική αντίδραση του κάθε οργανισμού, οι μεγάλοι χρόνοι θεραπείας που πιθανόν απαιτούνται, η έλλειψη επιχειρημάτων κι εύστοχων ανταπαντήσεων στις αμφισβητήσεις των καταναλωτών, καταλήγουν σε μπούμερανκ και οι προκατειλημμένοι πάντα με δυσπιστία καταναλωτές, μας χαρακτηρίζουν ως επιεικώς αναξιόπιστα άτομα.
Υπάρχει όμως ένα προϊόν της κυψέλης που θα μπορούσε με μεγάλη άνεση να αντιστρέψει οποιοδήποτε αρνητικό κλίμα και να μας βγάλει ασπροπρόσωπους στις «δύσκολες». Ένα προϊόν που μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητά του «οδοστρωτήρα». Ένα προϊόν που, αν το πιστέψετε κι εσείς, θα το μεταδώσετε με ευκολία στον περίγυρό σας. Η πρόπολη!
Αυτές τις «Προ της πόλης» ρητινώδεις ουσίες που παράγουν οι μέλισσες προκειμένου ν' απολυμάνουν και να στεγανοποιήσουν το εσωτερικό της κυψέλης, και που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Ο πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) χρησιμοποιούσε την πρόπολη, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά, για να θεραπεύει πληγές και έλκη. Ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος στη «Φυσική Ιστορία» του γράφει: «οι θεραπευτές χρησιμοποιούν την πρόπολη ως φάρμακο στην αντιμετώπιση των οιδημάτων, των πόνων των ιγμορείων και στη θεραπεία των πληγών, όταν κανένας άλλος θεραπευτικός τρόπος δεν είναι αποτελεσματικός». Αναφορές υπάρχουν και στην αρχαία Αίγυπτο για τα οφέλη της πρόπολης, ενώ στην Αφρική σήμερα χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή ιατρική, αλλά και ως κόλλα για τη στεγανοποίηση δοχείων νερού και μικρών σκαφών. Πρόπολη επίσης περιέχουν τα βερνίκια που συντηρούν τα διάσημα βιολιά Stradivarius.
Η πρόπολη είναι ένα μίγμα με περισσότερες από 30 διαφορετικές ενώσεις, από τις οποίες όχι η μία ή οι δύο, αλλά η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών συντελεί στη δράση της.
ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΠΟΛΗΣ
Η δράση της πρόπολης στον άνθρωπο έχει τέσσερις διαστάσεις:
1. Αναισθητική: Τοπικό αναισθητικό και παυσίπονο για ωτίτιδες, πονόδοντους, προβλήματα νυχιών - κάλων και για όπου παραστεί ανάγκη.
2. Αντιφλεγμονώδης: Η ιδιότητα της πρόπολης να επουλώνει τραύματα και πληγές είναι από παλιά γνωστή. Επίσης, θεραπεύει τις πυώδεις πληγές, αλλά και τις ουλές των εσωτερικών οργάνων, όπως παθήσεις των νεφρών, έλκη, κολίτιδες και διόρθωση του προστάτη.
3. Αντιμικροβιακή: Από απλά τσιμπήματα εντόμων μέχρι φαρυγγίτιδα, χρόνια πνευμονία, βρογχικό άσθμα, εξωτερικές και εσωτερικές λοιμώξεις. Επίσης, δρα αποτελεσματικά και στην πρόληψη της γρίπης.
4. Κυτταροευεργετική: Για όλων των ειδών τις δερματοπάθειες και ασθένειες των βλεννογόνων. Ειδικότερα θετική κατά του χρόνιου κνησμού, τη θεραπεία της κοκκινίλας και των μυκητιάσεων. Επίσης, κατά της τριχόπτωσης, της ακμής και γενικά της αισθητικής του δέρματος του προσώπου.
ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ Το βάμμα είναι η πιο εύχρηστη μορφή της πρόπολης. Το παρασκευάζουμε εύκολα και θεωρούμε απαραίτητο να το δοκιμάσουν όλοι οι μελισσοκόμοι. Θα δώσουμε οδηγίες για μια μικρή δόση, που εύκολα αναλογικά μπορεί να γίνει και μεγάλη.
Σε ένα γυάλινο βάζο 720ml (μονόκιλο) βάζουμε 100 γραμμάρια θρυμματισμένη στο μέγεθος ρεβιθιού, ακατέργαστη πρόπολη. Η πρόπολη το καλοκαίρι είναι εύκολο να θρυμματιστεί, αν τη βάλλουμε σε μια σακούλα για λίγο στην κατάψυξη και μετά τη χτυπήσουμε προσεκτικά με ένα βαρύ σφυρί (εντός της σακούλας). Συμπληρώνουμε το υπόλοιπο του βάζου με καθαρό οινόπνευμα 95ο βαθμών, που έχουμε προμηθευτεί από φαρμακείο ή σούπερ μάρκετ. Κλείνουμε καλά με το καπάκι του το βάζο και το αναταράσσουμε ισχυρά. Τοποθετούμε το βάζο σε σκοτεινό και ζεστό μέρος και το αναταράσσουμε καθημερινά 2-3 ή και περισσότερες φορές. Μετά από τουλάχιστον 1 μήνα έχουν διαλυθεί στο οινόπνευμα οι χρήσιμες ρητίνες και αναλόγως της καθαρότητας της ακατέργαστης πρόπολης, το διάλυμα περιέχει 10-20% ρητίνες ή πρόπολη όπως συνηθίζουμε να λέμε. «Αναλόγως της καθαρότητας» διότι η ακατέργαστη πρόπολη εκτός από ρητίνες, περιέχει λίγο ή πολύ: κεριά, μέλι, τμήματα εντόμων, γύρη, ξυλάκια, ακαθαρσίες.
Όταν το οινόπνευμα αποκτήσει χρώμα σκούρο καφέ-μαύρο και μια κολλώδη αίσθηση αν στεγνώσει στα δάχτυλα, είμαστε έτοιμοι! Με αργές κινήσεις, για να μη σηκωθεί το κατακάθι, σουρώνουμε το διάλυμα με ένα φίλτρο του καφέ σε ένα καθαρό δοχείο. Στους πελάτες καλό είναι να διατίθεται σε φαρμακευτικά μπουκαλάκια των 20ml, πλαστικά ή γυάλινα, με πινελάκι ή σταγονόμετρο. Ένα βάζο των 720ml πρέπει να δώσει 30 μπουκαλάκια των 20ml με κόστος (εκτός της πρόπολης και των εργατικών) Μη ξεχάσουμε. Τα κατακάθια κάνουν για λίπασμα σε γλάστρες, μετά από λιάσιμο μίας ημέρας πάνω σε ανοιχτή εφημερίδα.
ΤΡΟΠΟΣ ΧΡΗΣΗΣ Ο χρήστης πόσιμα μπορεί να παίρνει 20-30 σταγόνες (τα παιδιά 10), διαλύματος αραιωμένο με μισό ποτήρι νερό ή γάλα, μισή ώρα προ του φαγητού, μέχρι τρεις φορές ημερησίως και συνήθως για ένα μήνα. Αυτός ο τρόπος λήψης βοηθάει όλες τις καταστάσεις που προαναφέραμε.
Εξωτερικά μπορεί κάποιος να επαλείψει με το διάλυμα πάσχοντα μέρη 2-3 φορές ημερησίως και να έχει έτσι ένα είδος βιολογικού επιδέσμου. Το διάλυμα έχει ευχάριστη μυρωδιά, σαν βανίλια. Λόγω του αλκοόλ, προκαλεί προσωρινά κάψιμο, αλλά σύντομα η ευεργετική δράση της πρόπολης ανακουφίζει. Τώρα το καλοκαίρι, προτείνετέ τη για να ανακουφίσει από τη φαγούρα και τις κοκκινίλες από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Θα σας ευγνωμονούνε. Και σε περίπτωση πονόδοντου, με 1-2 σταγόνες πάνω στο πονεμένο δόντι, έχετε υποβάλλει στις καρδιές των πονεμένων αίτημα για «άγιος» παρέα με το Βησσαρίωνα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μέχρι να στεγνώσει η πρόπολη στο δέρμα, δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι βάφει ισχυρά.
Σε αντίθεση με τα γνωστά αντιβιοτικά, (τεραμυκίνη - πενικιλίνη - στρεπτομυκίνη), η πρόπολη δεν έχει παρενέργειες. Δεν προσβάλει τη χλωρίδα του εντέρου και αποβάλλεται από τον οργανισμό, χωρίς να βλάπτει τα νεφρά και το συκώτι. Κατά γενικό κανόνα, μετά 5-6 ημέρες χρήσης παρατηρούνται οι πρώτες βελτιώσεις στην υγεία, όπως ελαστικότητα στην επιδερμίδα, τόνωση του οργανισμού, καλυτέρευση του ύπνου και της όρεξης.
Αν και στην αρχή του άρθρου χαρακτηρίσαμε την πρόπολη «οδοστρωτήρα», σκεφτήκαμε πως επί-σης σωστά θα μπορούσαμε να την πούμε και «Δούρειο Ίππο». Με ένα τέτοιο προϊόν μπορείτε να δημιουργήσετε νέους πελάτες ή να σας εμπιστευτούν περισσότερο και να σας επανεκτιμήσουν οι παλιοί. Παράγετε πρόπολη, συστήστε τη, χαρίστε τη να τη δοκιμάσει ο κόσμος. Η πρόπολη δε θα σας προδώσει ποτέ!
Η στήλη των συνταγών θα είναι μόνιμη. Σε επόμενα άρθρα μας θα δώσουμε συνταγές με μελισσοκομικά προϊόντα για φαγητά, γλυκά, ποτά, καλλυντικά, σαπούνια, ρινικά σπρέι, οδοντόπαστες κ.λπ.
Ποιες είναι οι χρήσεις της πρόπολης για τον άνθρωπο;
Η πρόπολη δεν προστατεύει μόνο τη μέλισσα αλλά έχει και πολλές χρήσεις στον άνθρωπο. Χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς της ιατρικής, όπως:
• Γαστρεντερολογία: Έλκος στομάχου, Γαστρίτιδες, Κολίτιδες, Εντερικά.
• Δερματολογία: Έρπης, Καψίματα, Κρυοπαγήματα, Άφτρες, Ακμή, Ελιές, Απώλεια τριχώματος, Έκζεμα, Ραγάδες, θεραπεία κνησμού.
• Οδοντιατρική: Τραύματα στοματικής κοιλότητας, Ουλίτιδα, Θεραπεία ασθενειών βλεννογόνου, Στοματικές άφτρες, Μολύνσεις νεύρων δοντιών, Παθήσεις παροδοντίου μετά από εξαγωγή κ.ά.
• Πνευμονολογία: Άσθμα, Τραύματα αναπνευστικών οργάνων, Βρογχίτιδες.
• Ωτορινολαρυγγολογία: Θεραπείες ρινίτιδας, ιγμορίτιδας, φαρυγγίτιδας, λαρυγγίτιδας, χρόνιας ωτίτιδας.
• Ορθοπεδική: Ρευματική αρθρίτιδα, Εκφυλιστικές παθήσεις αρθρώσεων με χαρακτήρα φλεγμονής.
• Γυναικολογία: Κολπίτιδα, Προβλήματα εμμηνόπαυσης.
• Διάφορα: Ιώσεις, Κρυολογήματα, Μέθη, Γρίπη, Αιμορροΐδες, Αρτηριοσκλήρυνση, Στεφανιαία, Παραγωγή αντισωμάτων και ενδυνάμωση λεμφοκυττάρων.
• Κοσμετική: Μεγάλη είναι η χρήση της και στην κοσμετική. Χρησιμοποιείται πολύ σε σαμπουάν, σε κρέμες προσώπου και οδοντόπαστες.
*Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι η πρόπολη συγκεντρώνει αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ανοσοποιητικές ιδιότητες.
Εμπειρία χιλιάδων ετών έχει δείξει ότι η πρόπολη δεν είναι μόνο ένα πολύτιμο συστατικό για τις μέλισσες, αλλά ισοδύναμα και για τους ανθρώπους. Οι αντισηπτικές, αντιϊκές, μυκητοκτόνες, αντιβακτηριακές, βακτηριοστατικές, βακτηριοκτόνες, αναισθητικές, αντιφλεγμονώδεις, καθαριστικές, απολυμαντικές, επουλωτικές και καταπραϋντικές της ιδιότητες, την κάνουν ένα πολύτιμο εργαλείο στη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών.Η πρόπολη χρησιμοποιείται στη παραδοσιακή ιατρική από το 3000 π.χ. στην Αίγυπτο, ενώ ο διάσημος ιατροφιλόσοφος Αβικέννας, στον 11ο αιώνα είχε παρατηρήσει ότι η πρόπολη δρα αποτελεσματικά στους τραυματισμούς από βέλη τόξων κατά τη διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων!
Η πρόπολη εμπεριέχει 50 με 55% ρητίνες, 20 με 35% κερί (ένα μίγμα από πράσινο κερί φυτικής προέλευσης, και το προστιθέμενο κερί των μελισσών), 5 με 10% αιθέρια έλαια, γύρη, πάνω από 40 φλαβονοειδή, αλειφατικά οξέα, αρωματικές αλδεύδες, ένζυμα, αμινοξέα, σάκχαρα και βιταμίνες.
Ορισμένα συστατικά της όπως η χρυσίνη και η τοταρόλη, παρουσιάζουν δράση εφάμιλλη γνωστών αντιμικροβιακών φαρμάκων.
Χαρακτηριστική είναι η δράση της πρόπολης στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας, καθώς και έναντι της Listeria monocytogenes, ενός ζωοπαθογόνου βακτηρίου υπεύθυνο για τροφολοιμώξεις. Αυτή ακριβώς η ιδιότητά της, θα μπορούσε να συνεπάγεται και χρήση της πρόπολης ως φυσικού συντηρητικού τροφίμων.
Παράλληλα η πρόπολη εμφανίζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ από τα πλέον σημαντικά στοιχεία που προκύπτουν από κλινικές μελέτες είναι πως συστατικά της πρόπολης εμφανίζουν κυτταροτοξικότητα έναντι καρκινικών κυττάρων, την ίδια στιγμή που είναι αδρανή έναντι των φυσιολογικών.
Επιπρόσθετα η φυσική αυτή ουσία, αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων που δέχεται η επιδερμίδα μας από διάφορους παθογόνους μύκητες, μειώνοντα Επιδράσεις της πρόπολης στον ανθρώπινο οργανισμό
Έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία τραυμάτων των αναπνευστικών οργάνων, της στοματικής κοιλότητας κ.α.
Περιέχει, σε μεγάλες συγκεντρώσεις, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες:
α. Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στις αρθρώσεις, στο δέρμα και στους βλεννώδεις ιστούς.
β. Προστατεύουν τη vit C από οξειδώσεις.
γ. Έχουν ευεργετική επίδραση στα τριχοειδή αγγεία.
δ. Παρατείνουν τη δράση της αδρεναλίνης
ε. Αναστέλλουν τη συνάθροιση ερυθροκυττάρων (δημιουργία θρόμβων).
στ. Βελτιώνουν την κυκλοφορία αίματος στα τριχοειδή αγγεία.
η. Έχουν αντισηπτική δράση και στους πληθυσμούς της Candida και του Microsporum.
Αλκοολικό εκχύλισμα πρόπολης 50% χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας ωτίτιδας.
Χρησιμοποιείται κατά του χρόνιου κνησμού, για τη θεραπεία της τοπικής κοκκινίλας, της φαρυγγίτιδας, των μυκητιάσεων και γενικά προβλημάτων ωτορινολαρυγγολογίας.
Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευματοειδούς αρθρίτιδας.
Έχει ευεργετική επίδραση στην αντιμετώπιση κρυολογημάτων (συνάχι).
Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του προστάτη.
Χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική για τη θεραπεία προβλημάτων στη στοματική κοιλότητα.
Χρησιμοποιείται στα καλλυντικά, σε λοσιόν, σε κρέμες προσώπου, σε σαπούνια, σαμπουάν και οδοντόπαστες.
Αντενδεικνύεται σε περιπτώσεις αλλεργίας και υπότασης.
ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Εκδηλώνει αντιμικροβιακές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές, επουλωτικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες  Υπάρχουν τεκμηριωμένες έρευνες, μελέτες και δημοσιεύσεις για την ίαση και αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού ασθενειών. -Παθήσεις και φλεγμονές των ματιών.
-Λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας, δοντιών, αναπνευστικού,
-Χρόνιας πνευμονίας και άσθμα.
-Φαρυγγίτιδα,
-Ωτίτιδα και μέση ωτίτιδα.
-Έλκος στομάχου,
-Προστάτη,
-Παγκρεατίτιδα.
-Γυναικολογικές παθήσεις.
-Μυκητιάσεις και ιώσεις. -Η πρόπολη είναι το προϊόν που έχει κυρίως χρησιμοποιηθεί, καθώς δρα ανασταλτικά στην παθογόνο δράση του Bacillus tuberculosis, ενός από τους υπεύθυνους παράγοντες της πνευμονίας,
-Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στο βακτήριο του Koch (M. tuberculosis), υπεύθυνο παράγοντα της φυματίωσης. -Η πρόπολη, λόγω των φλαβονοειδών στοιχείων που περιέχει δρα ενάντια στο σταφυλόκοκκο και στο στρεπτόκοκκο, που είναι υπεύθυνοι για τις μολύνσεις της στοματικής κοιλότητας. -Ακόμη, τα φλαβονοειδή είναι υπεύθυνα για την δράση της εναντίον των ιών του τύπου έρπη και των αδενο-ιών.  Η πρόπολη δρα προφυλακτικά ενάντια στον ιό της γρίπης, -Στην ηπατίτιδα Β και -Στον έρπη ζωστήρα. -Αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων των παθογόνων μυκήτων στην επιδερμίδα. Τέλος, έχει αντιπαρασιτική δράση. Η πρόπολη είναι αποτελεσματική στην αναστολή των παρασίτων, όπως Τριχομονάδα, Τρυπανόσωμα κτλ. Η αντιπαρασιτική της δράση οφείλεται στην αναστολή της σύνθεσης της πρωτεϊνης τους. - Επίσης η πρόπολη χρησιμοποιείται κατά του χρόνιου κνησμού
- για τη θεραπεία της τοπικής κοκκινίλας,
-των μυκητιάσεων -Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων ρευματικής αρθρίτιδας και σπονδυλικής αγκύλωσης.  Η πρόπολη έχει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία των αγγειοκινητικών νεύρων που προκαλούν την καταρροή των αναπνευστικών κυττάρων - Χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του έλκους και προβλημάτων του προστάτη
-αποδεικνύεται αποτελεσματική εναντίον των επιθέσεων που δέχεται η επιδερμίδα μας από διάφορους παθογόνους μύκητες, μειώνοντας τους πληθυσμούς της Candida και του Microsporum.
Φαίνεται ότι η πρόπολη ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και παράγει μεγαλύτερο αριθμό μακροφάγων, απαραιτήτων για την εξολόθρευση των μυκητών και των βακτηρίων.
Σε τι διαφέρει η πράσινη πρόπολη;
 
   Έχει όλα τα πιο πάνω χαρακτηριστικά, αλλά και ισχυρή αντικαρκινική δράση. Η πράσινη πρόπολη προέρχεται από το φυτό Baccharis dracunculiforia (άγριο Δενδρολίβανο) που φύεται σαν παράσιτο στη Βραζιλία. Η αντικαρκινική, αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδης δράση της οφείλεται σε ένα σύμπλεγμα ουσιών και κυρίως στην ουσία Artepiline C.
   Στην Ευρωπαϊκή Πρόπολη έχουμε περισσότερα φλαβονοειδή (20-30%) ενώ στην πράσινη πρόπολη κυριαρχούν οι φαινολικές ουσίες, (φαινολ-εστέρες του καφεϊκού οξέως) που είναι συστατικά δραστικά κατά των όγκων. Επίσης, ένα άλλο συστατικό που συναντάμε αποκλειστικά στην πράσινη πρόπολη είναι ενώσεις του π-κουμαρικού οξέως (με ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες).
   Η πράσινη πρόπολη έχει ισχυρή δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέσσερεις ουσίες που υπάρχουν σε αυτή βοηθούν στην κινητικότητα και τη διασπορά των μακροφάγων. Οι πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με τον καρκίνο εστιάζονται στην ενεργοποίηση των μακροφάγων, κάτι που ή πράσινη πρόπολη προσφέρει. Επίσης, οι ουσίες που υπάρχουν στην πράσινη πρόπολη έχουν ηπατοπροστατευτική δράση και έχουν ισχυρή δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
   Η πράσινη πρόπολη προστατεύει τα β-κύτταρα του παγκρέατος ενάντια στην streptorocin (χρησιμοποιείται για δημιουργία διαβήτη τύπου II σε πειραματόζωα και ως αντικαρκινικό με υψηλή όμως τοξικότητα). Τα εκχυλίσματα της πράσινης πρόπολης έχουν εξετασθεί invitro για την αντικαρκινική τους δράση σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων (ηπάτωμα, πνευμόνων κ.λπ.). Επίσης, η πράσινη πρόπολη κατέστειλε τον όγκο που προκλήθηκε με τη χρήση χημικών ουσιών σε ποντικούς.
   Η πρόπολη της Βραζιλίας αποτελεί αντικείμενο συστηματικής μελέτης, κυρίως για την αντικαρκινική δράση της, με πρωτοπόρους τους Ιάπωνες που χρόνια τώρα αγοράζουν το 95% της παραγωγής. Ήδη και στην Ελλάδα υπάρχει το συγκεκριμένο προϊόν και μάλιστα στη μορφή διαλύματος (αλκοολικού) με ελάχιστη περιεκτικότητα επί ξηρού 35% και μάλιστα χωρίς τη χρήση θέρμανσης. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βοηθητική θεραπεία σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών όπως πνευμονία, λευχαιμία, καρκίνος και AIDS, αλλά και σε πιο απλές περιπτώσεις όπως ασθένειες του αναπνευστικού, ουλίτιδα, φατνιακή πυόρροια και γαστρικές διαταραχές.
   Ανάλογα με την δόση (π.χ. 10 σταγόνες ή 60 σταγόνες ) μπορούμε να την λαμβάνουμε προληπτικά ή θεραπευτικά.
  
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μερικές σταγόνες (5-6) σε ένα ποτήρι του κρασιού με νερό, δημιουργούν ένα καλό στοματικό διάλυμα.

1 σχόλιο:

  1. Παιδια εγ. Εκανα γαργαρες με προπολη 4 σταγονες σε νερο (1/3 ποτηριου) και μετα το ηπια και θεραπευτηκα απο φαρυγγιτιδα. Εκανα 2 μερες απο 3 φορες την μερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή